dissabte, 10 d’octubre del 2015

Sobre la ideologia

Entrada anterior: Contra la mordassa i contra la unitat imposada







Relacions amistoses que m'honren m'envien aquest  retall d'una entrevista a Antonio Baños, el polític que encapçala la CUP catalana. 

Diu: "En una entrevista en una revista moderna, 'Playground', me decían que hablamos de ideología a la gente joven, cuando ya no tiene ideología y me lo vendía como un mérito que estuvieran desideologizados. Y al final lo que dije fue: pues igual el hecho de que cobréis menos que vuestros padres es porque no tenéis ideología. No tener ideología hace que cuando te contratan por cinco euros a la hora durante una semana digas 'qué suerte, tengo un curro', en cambio si tienes ideología montas un sindicato e intentas acabar con esta explotación. El lenguaje sirve para describir el mundo y una vez lo describes lo capturas y lo puedes transformar en la teoría y en la praxis. Sin eso, acabas diciendo que un dueño es un emprendedor, cuando es un dueño. En cambio si dices que es el patrón, detrás ya va vinculada la cuestión de la explotación".

D'antuvi recordaré que la paraula "ideologia" no té un significat unívoc. Hi ha ideologies bassades en la religió, altres bassades en l'enriquiment d'uns quants, altres en la defensa de la bàsica igualtat humana i els seus drets, altres bassades en un "totum revolutum", etc.

En principi, no tenir ideologia és una ideologia més. Anomenar el propietari ("dueño") "emprenedor" respon a una ideologia determinada (suggereix qualitats superiors a les dels obrers, per les quals té la propietat i els mana). La paraula "patrón", aplicada a l'amo, respon a una altra que té reminiscències de model, de director expert, de grau social a la Roma antiga, de poder sagrat que et pot protegir, si et sacrifiques per ell, etc. 

Qui no té ideologia és un ignorant satisfet i desgraciat. Té la ment conformada per la ideologia que publicitent els seus amos. Aquell, però, que munta un sindicat per lluitar contra l'explotació de 4 0 5 euros l'hora de treball té una altra ideologia.

La ideologia és aquell conjunt de sentiments, creences, conviccions, sabers que tenim en la ment, els quals i les quals interpreten les nostres percepcions de la realitat.

Aquestes percepcions i experiències, que tenim quan contactem amb la realitat, són assimilades i interpretades per la ideologia que conforma la nostra consciència. Per això no tots reaccionem de la mateixa manera davant el mateix problema social.

Les ideologies són producte de l'educació. Formen part d'aquesta la religió o religions, les informacions i deformacions de la televisió, dels diaris, dels amics, del llenguatge, etc.

Hi ha ideologies que respecten l'objectivitat de les nostres experiències i n'hi ha que les transformen, tot posant-nos al servei dels nostres explotadors i enemics, com li passa al "desideologitzat" del paràgraf que comentem. Es necessita una determinada ideologia, una intel·ligència atenta, una consciència i unes fonts d'informació honrades per desempallegar-nos de totes les ideologies capcioses que ens assetgen. Ideologies que són poderoses i pertinaces, perquè porten darrere el poder milionari del capitalisme internacional.

Per altra banda, no comprenc que hàgem de centrar el problema, quan parlem als joves, en la paraula ideologia (si en tenim o no), com apareix en la paràgraf citat, perquè tots en tenim alguna.   És millor intentar desenmascarar les mentides, falsedats, errors que, insensiblemet a vegades i descaradament amb freqüència, ens injecten els mitjans de comunicació i els polítics que viuen de nosaltres (i que possiblement nosaltres hem votat). Aquí està "la mare dels ous".

En fí cal tenir present que hi ha ideologies que deformen la realitat i n'hi ha que la representen tal com és, tal com s'amaga darrere de les aparències enganyoses. Ens la mostren, per exemple, la nostra perpicàcia, les nostres lectures escollides, certes pel·licules, xistes gràfics, amics, etc. I els millors artistes en les seues obres. Sovint l'art ens mostra el que resta encobert darrere les aparences de la ideologia o ideologies dominants.


















1 comentari:

Anònim ha dit...

"El LENGUAJE sirve para describir el mundo y una vez lo describes lo capturas y lo puedes transformar en la teoría y en la praxis." Antonio Baños.
"Es necessita una determinada ideologia, una intel·ligència atenta, UNA CONCIENCIA i unes fonts d'informació honrades per desempallegar-nos de totes les ideologies capcioses que ens assetgen." Rais.
El tema d'aquest article em sembla força interessant i molt apropiat en aquests temps. He resaltat en majúscules dues paraules per dir que si camviem lenguaje per conciencia en la frase de A. Baños haguera agafat més sentit. Doncs pense que no pot haver-hi paraula sense conciencia. Pero en el fons res no camvia. Em semblen perfectes les dues frases.
La pregunta es de quines fonts a de beure la conciencia?. Quin tipus de societat hem de idealitzar? On es el baremo que ens diu que una societat está en concordancia amb l'home/dona?
Salut.
Jordi.