divendres, 3 d’agost del 2012

El FMI, una important causa de la crisi.

                                                                                       Entrada anterior: Obsolescència programada
                                                                                                     

De què parlaran?


Confesse que he rebut amb esperança la dimissió d’un expert economista, alt càrrec veterà del Consell Executiu del Fons Monetari Internacional, Peter Doyle. Amb esperança, dic, especialment pels motius que addueix, resumits en la incompetència, la ineficàcia i la nocivitat d’aquest organisme llargament demostrada pel que fa a la present crisi i, també,  a crisis anteriors. És possible, i ho espere, que aviat altres persones competents i honestes abandonen aquest i altres organismes nefastos.

Heu aquí, si fa no fa, algunes idees de la carta (vide) que dirigeix al Dr. Saalan, Degà del Comité executiu de l’esmentat Fons.

Peter Doyle

Se’n va,
perquè, desprès de vint anys de servei, ja no pot aguantar la vergonya de mantenir una relació, qualsevulla siga, amb el FMI. No solament per la incompetència d’aquesta entitat davant la crisi global, sinó sobretot perquè els problemes substancials de la crisi actual, com els de les d’altres, tot i ésser identificats per diversos i competents analistes força abans que es produïren, foren, malgrat tot, negats pel FMI.

Ha estat negligent:
era i és essencial copsar a temps els perills i assessorar prest els afectats sobre la manera d’enfrontar-los. En aquest sentit, el fracàs del FMI a l’hora de fer-ho suposa un fracàs de primer ordre. Les conseqüències d’aquest fracàs han suposat i suposen sofriments per a moltes persones. I, compte!, que el pitjor està per venir.

Entre els probables factors
que han causat aquestes fallides en la tasca de vigilància del FMI és especialment notable el nomenament de Directors Gerents, els quals, durant l’última dècada, han actuat d‘una manera infausta, es mire com es mire.

Les causes d’aquesta actuació infausta
són transparents: negligència en els anàlisis, compromisos indeguts amb potents grups de pressió, prejudicis dogmàtics inacceptables.

L’actual Directora Gerent
Tot açò afecta, és clar, a l’actual Directora Gerent, Christine Lagarde, perquè ni el fet de ser dona, ni la seua integritat ni el seu impuls dirigent poden compensar la il·legitimitat essencial del procés de selecció. En una institució jeràrquica com aquesta, les conseqüències implícites de tals designacions es transmeten en cadena a altres llocs administratius via nominaments, contracte per temps definit i planificació de la renovació de personal de direcció, fins contaminar l’organització sencera, malgrat tots els esforços per evitar-ho. L’opció del Comité Executiu produeix un FMI baldat, reduït en la seua capacitat d’acció per les mateixes causes estructurals que han provocat les fallides de vigilància descrites.

Comiat:
“Tant de bo que haguera comprés açò fa vint anys.
Hi ha molta gent bona i sàvia en aquesta institució. Però el sotasignat se’n va per sempre. Potser no vulgueu perdre la resta.”
Sincerament,
Peter Doyle”

Merkel, afectada per la dimissió

No oblidem que Argentina va caure en el “Corralito” quan seguia les directrius del FMI i que se’n va sortir quan trencà tota relació amb aquest organisme.

Com deia al principi, he rebut la notícia de la dimissió amb esperança. Ara afegisc: amb alegria exultant. Car és el primer indignat que surt de la plana major enemiga; el primer vampir que s’aixeca contra els seus congèneres; el primer escorpí que es rebel·la contra la seua tendència natural; el primer escurçó contra natura.

És el primer. Esperem que no siga l’últim.

Resta, però, el problema de les víctimes enganxades, aquelles que obtenen orgasmes cada volta que els xuclen la sang, aquelles que reclamen cada vegada més Nosferatu, més escorpins, més escurçons, més sangoneres. Aquestes persones constitueixen al País Valencià, per exemple, turbes innumerables, les quals, quan alcen el vol, a mig dia es fa de nit. Són tals persones, aquí i tot arreu, les que fan possible aquest FMI que ens dessagna, del qual sortosament abomina Peter Doyle.